Rasestandard ~ Helse ~ Litt om rasen

Nova Scotia duck tolling Retriever

NKK Gruppe 8     FCI's rasenr. 312

Hjemland Canada
Helhetsinntr. Tolleren er en middels stor, kraftfull, kompakt, velbalansert og muskuløs hund. Middels til kraftig benstamme med en høy gra d av bevegelighet, våkenhet og besluttsomhet. Mange tollere har et lett bedrøvet uttrykk inntil de begynner å arbeide, da skifter deres utseende til intens konsentrasjon og iver. Under arbeide har hunden en hurtig og rusende arbeidsform med hodet båret nesten rett ut i nivå med ryggen og med den kraftig behengte halen i konstant bevegelse.

Tolleren er meget intelligent, lett å trene og har stor utholdenhet. En sterk og dyktig svømmer, den har en naturlig og intens lyst til å apportere på land og fra vann, alltid på sprang for den minste indikasjon på at apportering er påkrevet. Dens sterke ønske om å apportere og lekefullheten er vesentlige kvaliteter for "toller" - evnen (tolling = lokke/lure)

Skallen Renskåret, lett kileformet hode. Den brede skallen er kun lett rundet. Nakkeknølen er ikke utpreget og kinnene flate. Et godt mål for en gjennomsnitts hannhund er 14 cm mellom ørene, avsmalnende til 3,8 cm over neseryggen. Lengden på hodet er ca 23 cm fra nesen til nakkebeinsknølen. Hodets størrelse må stå i forhold til kroppen. Stoppet er moderat.
Snutepartiet Avsmalner i en rett linje fra stopp til nese med en sterk underkjeve som dog ikke må være for fremtredende. Snutepartiets underlinje danner en nesten rett linje fra munnviken til kjevebenets forkant. Dybden ved stoppet skal være større enn ved nesen. Behåring på snutepartiet er kort og fin.
Nesen Kileformet nesebrusk, neseborene vel åpne. Fargen skal tilsvare pelsens eller være sort.
Øyne Skal være godt atskilt, mandelformede og middels store. Fargen er ravfarget til brun. Blikket er vennlig, våkent og intelligent. Huden rundt øynene skal ha samme farge som leppene.
Munn Leppene skal slutte seg godt til og i profil forme en myk kurve uten å virke tunge og hengende. Kjeven skal være sterk nok til å bære en fugl av god størrelse. Bløt munn er av vesentlig betydning.
Ører Trekantede av middels størrelse, høyt ansatt og langt tilbake på skallen med basis lett reist. Vel behåret på baksiden av ørefolden, kort hår på den avrundede ørelappen.
Bitt Saksebitt, komplett tannantall er påkrevet
Hals Muskuløs og godt ansatt, middels lengde uten antydning til løs halshud.
Forlemmer Muskuløse skuldre med skuldrebladene godt tilbakelagt. Dette skal gi god manke, som skråner mot en kort rygg. Skulderbladene og overarmene er av omtrent samme lengde. Albuene skal være tilliggende, og ikke vris verken ut eller inn, bevege seg fritt og lett. Forbenene skal være som parallelle søyler, rette og med sterk benstamme. Mellomhånden er sterk og lett skrånende. Mellomstore poter med kraftig svømmehud, de er tette og runde med godt buede tær og tykke tredeputer. Sporene kan være fjernet.
Kropp Lendepartiet sterk og muskuløst. Ribbenene er godt rundet, verken tønneformet eller flate. Moderat opptrukket buk. Dyp brystkasse med godt buede ribben. Brystdybden til albuene. Ryggen kort, overlinjen rett.
Baklemmer Muskuløse, brede med et firskårent utseende. Vinklingen bak og frem skal balansere. Meget muskuløse lår. Over- og underlår skal ha omtrent samme lengde. Knærne er velvinklet. Lavt ansatte haseledd som verken vris inn eller ut. Sporene skal være fjernet.
Hale Følger kryssets naturlige, meget lette helning, bred ved haleroten med flott, kraftig fane. Halespissen må minst nå til hasene. Halen kan bæres under overlinjes nivå, unntatt når hunden er oppspilt, da bæres den høyt over, men uten å nå ryggen.
Bevegelser Tolleren kombinerer inntrykket av styrke med frie og spenstige bevegelser. Viser god skrittlengde frem og kraftig driv bak. Potene må ikke vendes verken inn eller ut. Benene beveger seg på en rett linje. Ved øket fart sporer hunden, overlinjen skal forbli rett.
Pels Tolleren er oppdrettet for å apportere fra iskaldt vann og må ha en vannavstøtende dobbelpels av middels lengde og mykhet, med en bløtere og tett underull. Pelsen kan være lett bølget på ryggen, men må ellers være glatt. Noen vinterpelser kan danne lange, løse krøller på halsen. Fanene er bløte på halsen, bak ørene og på baksiden av lårene. Forbenene har moderate faner.
Farge Fargen er varierende avskygninger av rød eller oransje, faner og undersiden av halen er lysere. Vanligvis er minst ett av følgende felt hvite: haletippen, potene (ikke lengre enn til mellomhånden), bryst og som bliss. En hund som ellers er av høy kvalitet, må ikke straffes for mangel på hvitt. Pigmentet på nesen, lepper og øyekant, skal være kjøttfarget tilsvarende pelsen eller sort.
Skulderhøyde Hannhund 48 - 51 cm, tisper 45 - 48 cm, + eller - 3 cm er tillatt.
Vekt Hannhund ca. 20 - 23 kg, tispe ca. 17 - 20 kg.
Diskvalifiserende feil Hvitt på skuldrene, rundt ørene, på nakken og over ryggen. Sølvfarget pels, grått i pelsen, sorte flekker i pelsen. Mangel på svømmehud. Underbitt eller skjev tannstilling. I voksen alder enhver form for skyhet. Flekket nese. Overbitt mer enn 4 mm. Enhver annen farge enn røde eller oransje varianter.

 

Forside

Valpeplaner

Nyheter

Om oss

Kull

Vi minnes

Rasene

Hundene

Våre Champions

Resultater

 

Copyright © Beathe Pilskog